MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMDE FİKRİ VE SINAİ MÜLKİYET ATILIMI  
MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMDE FİKRİ VE SINAİ MÜLKİYET ATILIMI

MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMDE FİKRİ VE SINAİ MÜLKİYET ATILIMI

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, mesleki ve teknik eğitim kurumlarında fikrî ve sınai mülkiyet bilincinin oluşturulması; özgün proje ve tasarımların tescil edilerek ticarileşmesine yönelik yapılan çalışmalar neticesinde patent, faydalı model, marka ve tasarım başvuru sayısının 21 bin 34'e ulaştığını, tescil sayısının ise 3 bin 96'ya çıkarak büyük bir artış sağlandığını kaydetti.


Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, mesleki ve teknik eğitim kurumlarında öğrenci ve öğretmenlerin buluş içeren özgün çalışmaları, yeni ürünlerin ve tasarımların fikrî ve sınai mülkiyet haklarının korunması ve bu konuda okullarda bilinç oluşturulmasına yönelik çalışmaların hız kazandığını kaydetti.

 

Bakan Mahmut Özer, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Mesleki eğitimdeki AR-GE çalışmaları ve inovatif yaklaşımlarla sektörle yapılan iş birliği neticesinde meslek liselerimizde patent, faydalı model, marka, tasarım tescili ve ticarileşmesiyle ilgili büyük atılım gerçekleştirildi." dedi.

 

Patent, faydalı model, marka ve tasarım başvurusu 21 bin 34'e yükseldi

Ülkelerin kalkınmasında patent, faydalı model, marka ve tasarımla ilgili fikrî mülkiyet kültürünün yaygınlaşmasının önemine dikkat çeken Özer, şunlar söyledi: "Patent, faydalı model, marka ve tasarımla ilgili fikrî ve sınai mülkiyet kültürünün yaygınlaşmasını sağlamak amacıyla yapılan çalışmalar neticesinde Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğümüze bağlı kurumlar tarafından yapılan başvuru sayısı 21 bin 34'e ulaştı. Tescil sayımız ise 3 bin 96'ya çıkarak büyük bir artış sağlandı. Bu kapsamda 633 patent, 1.150 faydalı model, 17 bin 940 tasarım ve 1.311 marka başvurusu yapıldı. Bu başvurulardan 27 patent, 60 faydalı model, 2 bin 532 tasarım ve 477 marka olmak üzere 3 bin 96 tescil alındı." 

 

Özer, tescili alınan 184 ürünün de ticarileşmesinin gerçekleştiğini belirterek mesleki ve teknik eğitim kurumlarının döner sermayesine 200 milyonun üzerinde gelir sağlandığını kaydetti.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.