MESLEKİ EĞİTİMDE "GÜNEŞ"İ SEÇEN ÖĞRENCİLERE İŞ GARANTİSİ  
MESLEKİ EĞİTİMDE "GÜNEŞ"İ SEÇEN ÖĞRENCİLERE İŞ GARANTİSİ

MESLEKİ EĞİTİMDE "GÜNEŞ"İ SEÇEN ÖĞRENCİLERE İŞ GARANTİSİ

Millî Eğitim Bakanlığınca, elektrik üretiminde güneş enerjisi payının artırılması amacıyla mesleki eğitim öğrencilerinin eğitimlerinde sektörle yakın iş birliği kararı alındı.   

Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Kemal Varın Numanoğlu, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Mehmet Nezir Gül ile Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü Derneği (GÜNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Kutay Kaleli´nin katılımıyla, Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü imzalandı. 
 
Protokol kapsamında, mesleki eğitim öğrencilerine, GÜNDER üyesi kurum ve kuruluşlarda, işletmelerde beceri eğitimi, staj imkanları, üye iş yerlerinde mezunların istihdam edilmesi ve yenilenebilir enerji alanında okullarda öğrenim gören öğrencilere başarı bursu verilmesi sağlanacak. Yenilenebilir enerji teknolojileri alanında öğretim programı güncellenecek, öğrenci, öğretmen ve kursiyerler için ders notu ile eğitim materyalleri hazırlanacak. Ulusal ve uluslararası projelere destek sağlayacak olan iş birliği ile güneş enerjisi konusunda çalışanlara meslek kursları, geliştirme ve uyum kursları verilecek. Protokol ile GÜNDER´in paydaş olduğu Ulusal Fuar ve Organizasyonlarda, yurt dışı teknik gezi ve izleme ziyaretlerinde ve yurt içindeki proje faaliyetlerinde iş birliği imkanları artırılacak. 
 
"Yerli ve milli teknolojilere öncelik verilecek"
Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, protokole ilişkin olarak, iş birliği ile güneş enerjisinin sürdürülebilir büyümesini sağlamak için yerli ve milli teknoloji ve üretime öncelik verilmesini amaçladıklarını ifade etti. Bu kapsamda, elektrik üretiminde güneş enerjisinin payının artırılması için enerji, sanayi, istihdam ve teknoloji politikalarının bütüncül olarak değerlendirilmesini sağlayacaklarını belirten Özer, şu bilgileri paylaştı: "Protokol ile MEB´in yenilenebilir teknolojiler üzerine eğitim veren meslek liselerindeki başarılı öğrencilere burs, staj ve beceri eğitimi imkanı sunulacak. Ayrıca alan öğrencilerinin yeterlilikleri arttırılarak sektörde istihdamları sağlanacak. Atölye ve meslek dersi öğretmenlerine, öğrencilerine teknolojik gelişmeler aktarılacak ve sektörde çalışanlara meslek, geliştirme ve uyum kursları düzenlenerek mevcut bilgi ve beceri düzeyleri geliştirilecek.  Yenilenebilir enerji alanında imzalanan protokol ile öğretmenlere hizmet içi eğitim ve işbaşı eğitimi faaliyetleri kapsamında kurslar, seminerler verilecek, enerji teknolojilerine dayalı okullardaki atölyeler desteklenecek."
 
Türkiye kurulu gücünü artıran beşinci ülke
Türkiye´de mevcut 5 GW´ı aşan güneş enerjisi kurulu gücünün, 2023´te en az 14 GW, 2030 yılında ise en az 38 GW´a yükselmesi bekleniyor. Güneş enerjisi kurulu gücünü 4 yılda 100 katına çıkaran Türkiye, 2017 yılında dünyada güneş enerjisi kurulu gücünü en çok artıran beşinci ülke oldu. 2017 yılı güneş enerjisi istihdam verilerine göre, Türkiye´de toplam 50 bin kişi güneş enerjisi sektöründe çalışıyor.
 

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.