BAKAN ÖZER, ULUSLARARASI TÜRK AKADEMİSİ BAŞKAN VEKİLİ MECİDLİ'Yİ KABUL ETTİ  
BAKAN ÖZER, ULUSLARARASI TÜRK AKADEMİSİ BAŞKAN VEKİLİ MECİDLİ'Yİ KABUL ETTİ

BAKAN ÖZER, ULUSLARARASI TÜRK AKADEMİSİ BAŞKAN VEKİLİ MECİDLİ'Yİ KABUL ETTİ

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Uluslararası Türk Akademisi Başkan Vekili Fuzuli Mecidli ve beraberindeki II. Göktürk Devleti Hükümdarı İlteriş Kutluk Kağan'ın anıt kompleksini keşfeden arkeoloji ekibinin temsilcilerini kabul etti.


Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, MEB Tevfik İleri Salonu'nda gerçekleşen görüşmede Millî Eğitim Bakanlığı ile Uluslararası Türk Akademisi arasındaki mevcut iş birlikleri değerlendirilerek yeni iş birliği olanakları ele alındı.

Görüşmede dil, tarih ve kültür birlikteliği bulunan Türk halkları arasında kardeşlik duygularını güçlendirmek adına Uluslararası Türk Akademisi'nin hayata geçirdiği çalışmaları memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Bakan Özer, "Umut ediyorum ki Türk Akademisi'nin eğitim ve bilim alanlarında yürüttüğü çalışmalar gençlerimizin birbirini daha iyi tanımalarına, anlamalarına ve sağlam kültürel bağlar oluşturmalarına fayda sağlayacaktır." dedi.

Ortak bilincin inşası için ortak Türk tarihi, edebiyatı ve coğrafyası dersi
Bakan Özer, ortak bilincin oluşması adına ortak Türk tarihi, edebiyatı ve coğrafyasına yönelik başlatılan ders kitabı çalışmalarına Bakanlık olarak ilgili birimlerle koordineli bir şekilde katkı sağlamaya çalıştıklarını belirterek şunları söyledi: "Hâlihazırda 'Ortak Türk Tarihi', 'Türk Dünyası Coğrafyası' ve 'Ortak Türk Edebiyatı' dersleri ortaöğretim kurumlarında uygulanan haftalık ders çizelgelerine seçmeli ders olarak eklendi ve bu dersler 2022-2023 eğitim-öğretim yılından itibaren 9, 10 ve 11. sınıflarda okutulmaya başlandı. Malumlarınız olduğu üzere 16-18 Mayıs 2022 tarihleri arasında İstanbul'da düzenlenen Ortak Ders Kitapları Çalıştayı'nı Bakanlığımız ev sahipliğinde başarıyla gerçekleştirdik. Çalıştay bitiminde Ortak Türk Tarihi, Ortak Türk Edebiyatı ve Türk Dünyası Coğrafyası ders kitapları taraf ülkelerden gelen alan uzmanlarının da yer aldığı ilgili komisyonlarca onaylandı. Akabinde 24 Haziran 2022 tarihinde Nur-Sultan'da düzenlenen Uluslararası Türk Akademisi Bilim Konseyi Toplantısı'nda üye ülkelerin eğitim bakanları da ortak ders kitaplarının kabulüne ilişkin protokolü imzaladı."

Türk dili konuşan ülkeler artık dünyaya daha güçlü bir mesaj verecek
Özer, "Dost ve kardeş ülkeler arasında eğitimde iş birliğini geliştirmeyi hedefleyen bu adımı önemsiyorum. Ortak ders kitaplarının tam olarak hayata geçirilmesiyle Türk dili konuşan ülkeler olarak dünyaya güçlü bir mesaj vermiş olacağız." diyerek başta Uluslararası Türk Akademisi olmak üzere emeği geçen tüm tarafları tebrik etti.

Türk Akademisi ile Moğolistan Arkeoloji Enstitüsü'nün ortaklaşa yürüttüğü çalışmaları sonucunda Moğolistan'da tarihi Ötüken'in de yer aldığı Nomgon bölgesinde, İkinci Göktürk Devleti'nin kurucusu Kutluk İlteriş Kağan'a ait olduğu değerlendirilen anıt kompleksin bulunduğu haberini heyecan ve sevinçle karşıladıklarını vurgulayan Bakan Özer, "Bu keşfin Moğolistan coğrafyasında sırasıyla 1889 ve 1897 yıllarında bulunan Orhun Yazıtları ile Bilge Tonyukuk Yazıtları'ndan sonraki üçüncü önemli keşif olduğu değerlendirilmektedir. Bu keşif Türk tarihi açısından önemli bir dönüm noktasıdır ve aynı zamanda Türk dünyasının kültürel zenginliğine eklenen yeni bir eserdir. Türk tarihi açısından önem taşıyan ve Moğolistan'ın kültürel mirasının bir parçası olan bu eserlerin gün ışığına çıkarılması, korunması ve tanıtılması Türk devletleri ile Moğolistan arasında en önemli iş birliği alanlarından birisi olmaya devam edecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Üye ülkeler arasında bilim ve eğitim alanlarında yaptığı koordinasyon, iş birliği ve araştırma faaliyetleri, uluslararası ortaklıklar, konferanslar ve eski eserlerin keşfiyle neticelenen önemli arkeolojik araştırmalar sayesinde Türk dünyasının bilimsel hazinesinin dünya çapında tanıtımına katkıda bulunduğu için Akademi'yi tebrik eden Özer, "Başkanlığınız döneminde Türk dünyası kardeş ülke ve toplulukları arasında var olan tarihsel bağların, eğitim ilişkileri ile daha da güçlendirilmesi için çaba göstereceğinize inanıyor ve başarılar diliyorum." ifadelerini kullandı.

Güçlü bir dil inşası, kültür bütünlüğüne hizmet edecek
Bu çalışmaların eğitim içerisinde kök salmasıyla birlikte ortak bir bilincin oluşmaya başlayacağını vurgulayan Özer, "Dil aynı zamanda kültürün de coğrafyanın da taşıyıcısı, dili ne kadar güçlendirebilirsek coğrafya ve kültür bütünlüğü o kadar hızlı peşinden akıp gelecek." dedi.

Uluslararası Türk Akademisi Başkan Vekili Fuzuli Mecidli ise Millî Eğitim Bakanlığının desteğini her zaman hissettiklerini belirterek Türk tarihi, edebiyatı ve coğrafyasına yönelik seçmeli derslerin okutulmasından dolayı büyük bir memnuniyet duyduklarını belirtti.

Fuzuli Mecidli şunları söyledi: "Ortak dersler konusundaki bu çalışma ortak düşüncemizi oluşturacaktır. Entegrasyonun temeli ortak düşünceyle başlar ve ortak düşünceler de okullardan hasıl olmaya başlar. Özellikle bu konuda size teşekkür etmek istiyorum. Çünkü Akademi sizin dönem başkanlığınızda ortak derslerle ilgili projeyi gerçekleştirmiş oldu."

Toplantıya Bakan Yardımcısı Petek Aşkar, AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Hasan Ünsal, Uluslararası Türk Akademisi Başkan Vekili Fuzuli Mecidli, Moğol Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü Ortaçağ Arkeolojik Araştırma Sektörü Başkanı Enkhtur Altangerel, Akademi Uzmanı Dinmuhammed Ametbek ve Napil Bazılhan katıldı.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.