BAKAN ÖZER: 10 GASTRONOMİ ENSTİTÜSÜNÜ EYLÜL AYININ SONUNA KADAR AÇACAĞIZ  
BAKAN ÖZER: 10 GASTRONOMİ ENSTİTÜSÜNÜ EYLÜL AYININ SONUNA KADAR AÇACAĞIZ

BAKAN ÖZER: 10 GASTRONOMİ ENSTİTÜSÜNÜ EYLÜL AYININ SONUNA KADAR AÇACAĞIZ

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın katılımıyla Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'la birlikte Tokat Belediyesince düzenlenen Tokat Bereket Hasadı ve Gastronomi Festivali'ne katıldı.  


Programda konuşan Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Tokat'ın gastronomi alanında yüzyıllardır kadim medeniyetin dönüştürdüğü ürünlerle yıllardan beri bu bölgeye hizmet verdiğini belirterek "Bizler de Millî Eğitim Bakanlığı olarak özellikle gastronomi, yiyecek ve içecek alanında Insan kaynağı yetiştirmek için tüm imkânlarımızı seferber ediyoruz." dedi.

 

Tarım ve gıda alanının artık tedarik zincirlerindeki problemlerden dolayı çok ön plana çıkarak enerji kadar kritik bir sektör olmaya başladığını ifade eden Özer, "Bu bağlamda Tarım ve Orman Bakanımızla birlikte 123 tarım alanındaki mesleki ve teknik Anadolu lisesine, 2022-2023 eğitim öğretim yılı itibarıyla 23 ilave ederek 146  mesleki ve teknik Anadolu lisesini bu alanda birlikte yürütüyoruz, müfredatı birlikte güncelliyoruz." diye konuştu.

 

10 gastronomi enstitüsü açılıyor

Yaklaşık 4 milyon metrekarelik tarım alanında, Tarım Bakanlığının önerileri doğrultusunda AR-GE ağırlıklı bir şekilde çalışmalarını yürüttüklerini belirten Özer, şunları söyledi: "Yine bizim yiyecek, içecek ve gastronomi alanında 563  mesleki ve teknik Anadolu lisesinde 57 bin öğrencimiz eğitim alıyor. Saygıdeğer Hanımefendi, özellikle gastronomi ile ilgili bizden Millî Eğitim Bakanlığı olarak bir enstitü açılması istemişti. Türk mutfağının tanıtılması, geleneksel mutfağın hem Türkiye'de hem de dünyada, özellikle büyükelçiliklerimiz üzerinden tüm dünyaya tanıtılmasıyla ilgili bir başlangıç olmak üzere bir gastronomi enstitüsü özellikle İstanbul'da açılmasını söylemişti. Bugünkü festivalin açılış töreninde İstanbul'da iki, İzmir'de iki, biri Bursa, biri Tokat, biri Nevşehir, biri Hatay, biri Gaziantep ve biri de Van'da olmak üzere 10 gastronomi enstitüsünü, inşallah, eylül ayının sonuna kadar açacağız ve gastronomi enstitülerinde sadece geleneksel mutfakla ilgili ürünlerin tekrarı değil; inovatif yaklaşımlarla yeni ürünlerin, yeni tatların ortaya konması anlamında da çok büyük katkı sununulacak."  

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.