2022-2023 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 16 HAZİRAN'DA TAMAMLANACAK, UZATMA YAPILMAYACAK  
2022-2023 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 16 HAZİRAN'DA TAMAMLANACAK, UZATMA YAPILMAYACAK

2022-2023 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 16 HAZİRAN'DA TAMAMLANACAK, UZATMA YAPILMAYACAK

İncelemelerde bulunmak üzere Hatay'a giden Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar ile birlikte Afet Koordinasyon Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıya katıldı.  

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar başkanlığında Hatay Afet Koordinasyon Merkezi'nde düzenlenen toplantıda, kentteki eğitim faaliyetleri ve diğer alanlarda yürütülen çalışmalar ele alındı.
 
Bakan Özer, burada yaptığı konuşmada deprem bölgesinde eğitim öğretimi yeniden başlatmak için kapsamlı bir çalışma yaptıklarını; bugün itibarıyla Malatya'da 8, Adıyaman'da 5, Kahramanmaraş ve Hatay'da 7 ilçede öğrencilerin okulla buluştuğunu kaydetti. Bu nedenle öğretmen ve öğrencilerin mutlu olduğu yönünde geri bildirimler aldıklarını belirten Özer, şunları söyledi: 
 
"Bahsetmiş olduğumuz ilçelerimizde yaklaşık 201 bin öğrencimizi de eğitimle buluşturmuş olduk. 6 Şubat tarihinden itibaren şu ana kadar 18,5 milyon öğrencimizi eğitim öğretimle buluşturduk. Geriye kalan öğrencilerimizi de artık bundan sonra Millî Eğitim Bakanlığı olarak açıklama yapmak yerine valilerimize bu yetkiyi vermemizle valilerimiz, illerindeki şartları olgunlaşan ilçelerde artık eğitim öğretimi devreye alacaktır."
 
Hatay'dan önemli bir duyuruyu paylaşmak istediğini aktaran Özer, "Bildiğiniz gibi 2022-2023 eğitim öğretim yılı, 16 Haziran tarihi itibariyle sona eriyor. Herhangi bir uzatma yapmayacağız. Yani bu gecikmelere rağmen eğitim öğretimi 16 Haziran tarihinde sona erdireceğiz ama yazın daha sonra açıklayacağımız kayıpların telafisiyle ilgili takviye edici eğitim programlarıyla öğrencilerimizi desteklemeye devam edeceğiz." dedi. 
 
Özer, süreç devam ederken eğitim öğretime açılmayan ilçelerde de kurmuş oldukları çadırlarda, konteynerlerde çocukların eğitimle buluşması için her türlü desteği verdiklerini belirtti.  Bu kapsamda bölgede 2 bin 26 çadır ve konteyner okulun hizmet verdiğini ifade eden Özer, burada en önemli payın Millî Savunma Bakanlığı ile birlikte hayata geçirilen Mehmetçik Okulları olduğunu belirterek şunları kaydetti:

"Mehmetçik Okulları, çocuklarımızın eğitimle buluşmasındaki ilk hamlelerden birisini teşekkül etti ve öğrencilerimiz mutlu bir şekilde -okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise- LGS sınavına hazırlık çadırlarında, YKS sınavına hazırlık çadırlarında Millî Savunma Bakanlığımız çocuklarımızın yanında yer aldı."
 
45 bin öğretmen atamasının büyük kısmı deprem bölgesini yeniden ayağa kaldırmak için değerlendirilecek
Süreçteki destekleri nedeniyle Millî Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, AFAD Başkanlığına teşekkür eden Özer,   "Buradaki eğitim öğretimin normalleşmesiyle ilgili geçen hafta Sayın Cumhurbaşkanımız son yılların tek seferde en yüksek öğretmen ataması müjdesini verdi. 45 bin öğretmen... Süreci başlattık." diye konuştu. Bölgeyi yeniden ayağa kaldırmak için atamaların büyük kısmının depremin yaşandığı illere yapılacağını söyleyen Özer, "Yine Millî Eğitim Bakanlığı, ilk kez 5 bine yakın sözleşmeli personel alacak. 4 bin 250 büro personeli, 100 mühendis, 500 hemşire, 125 diyetisyen ve 25 avukat. Bununla ilgili süreç de başladı. İnşallah, nisan ayı içinde bu süreç nihayetlenmiş olacak." ifadelerini kullandı. Bakan Özer, sözleşmeli personel kadrolarının da yine bölge illerinin ihtiyaçlarını karşılamak için değerlendirileceğini kaydetti.
 
İhtiyaçları önceleyerek yaklaşık 40 milyar liralık bir eğitim yatırımı bütçesinin hızlı bir şekilde bölgeye aktarılmaya başlandığını belirten Bakan Özer, sözlerini şöyle sürdürdü: 
 
"Buradaki okulların, öğretmenevlerinin, uygulama otellerinin, ilgili tüm müştemilatın, lojistik destek sağlayan tüm binaların ihtiyaçları hızlı bir şekilde giderilecek. 40 milyarlık yatırıma ilave olarak bölgeye 500 sabit, çelik konstrüksiyonlu prefabrik okul yapılmasıyla ilgili yatırım bütçemiz Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığımız tarafından onaylandı. İnşallah, 500 prefabrik okulu da 4 ay içinde bölgeye kazandırmak için elimizden gelen çabayı sarf edeceğiz."
 
Bakanlığın deprem bölgesindeki öğrencilerden isteyenlerin diğer illere nakil olmasıyla ilgili her türlü kolaylığı sağladıklarını, şu ana kadar yaklaşık 254 bin öğrencinin 71 ilde eğitim öğretimine devam ettiğini hatırlatan Bakan Mahmut Özer, "Bakanlık olarak bu öğrencilerimizin tüm kitaplarını, yardımcı kaynaklarını tekrar bastırdık. Tüm kırtasiye ihtiyaçlarını gidermek için her türlü destek sağladık." diye konuştu. 
 
İlk kez nakil giden öğrencilerin bölgeye geri dönmeye başladığını ve bunun da sevindirici olduğunu belirten Özer, "Bugün itibarıyla 11 bin 64 öğrencimiz nakillerini daha önceden diğer illere aldırmasına rağmen bölgedeki hayatın normalleşmesini gördükten sonra, okulların açıldığını gördükten sonra bölgeye dönmeye başladı. Yani eğer biz eğitimi tüm illerimizde gerçekten her türlü önlemi alarak sağlıklı ve güvenli bir şekilde normalleştirirsek ben inanıyorum ki bölgenin normalleşmesindeki en büyük katkıyı sağlamış olacağız. Bu süreçte destek veren başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere tüm Bakanlarımıza, tüm valilerimize, kaymakamlarımıza, tüm yetkililere, milletvekillerimize en içten şükranlarımı sunuyorum." dedi. 
 
Depremin ilk gününden itibaren talimat olmaksızın gönüllü olarak sahaya inip vatandaşın yaralarını sarmak için fedakâr bir şekilde çalışan öğretmenlere ve Bakanlık personeline de özel olarak teşekkür ettiğini dile getiren Bakan Özer, "Gerçekten Bakanlığımızın tüm öğretmenleriyle gurur duyuyorum. Fedakâr idari personeliyle gurur duyuyoruz." ifadelerin kullandı.
 
Toplantı vesilesiyle tekrar Türkiye'ye geçmiş olsun dileğinde bulunduğunu, deprem felaketinde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa dilediğini belirten Özer, devlet millet el ele vererek sorunların hızla aşılacağına inandığını kaydetti. 
 
Akar: Bütün yaralar sarılıncaya kadar devletimiz ve milletimizle omuz omuza çalışmalarımızı sürdüreceğiz
Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar ise  yaptığı açıklamada "Herkes milletin, vatandaşın yanına koştu. Bu şekliyle felaketin yaralarını sarmak için büyük gayret sarf ettik ve sarf etmeye devam ediyoruz." diye konuştu.
 
Mehmetçik Okullarıyla ilgili ayrı bir başlık açmak gerektiğini belirten Akar, bu okullarda eğitim öğretimin anaokulu, ortaöğretim ve üniversiteye hazırlık düzeyinde devam ettiğini bildirdi.
 
Bugün eğitim öğretime başlayan öğrencilere başarılar, öğretmenlere de kolaylıklar dileyen Akar, şunları kaydetti:
"Türkiye, gerçekten büyük ve güçlü bir ülke, bunu bilelim. Bunu sağlayan en önemli unsur da asil milletimizin sahip olduğu kültür, değerler ve devletine olan sadakati ile desteği. Devletimiz burada, dimdik ayakta ve hiçbir vatandaşımız yalnız değil. Bütün problemler çözülünceye, yaralar sarılıncaya kadar devletimiz ve milletimizle omuz omuza çalışmalarımızı sürdüreceğiz."
 
Koordinasyon toplantısına Bakan Özer ve Bakan Akar'ın yanı sıra İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Hatay Vali Vekili Oğuzhan Bingöl de katıldı.
 
Afet Koordinasyon Merkezi'ndeki toplantının ardından Bakan Özer, Hatay Büyükdalyan'daki konteyner kentte kurulan halk eğitimi kurslarını ziyaret etti. Özer, "Afet bölgesindeki vatandaşlarımızı sosyal ve kültürel faaliyetlerle desteklemek için açtığımız 6 bin 697 kursumuza 91 bin 609 kursiyerimiz katıldı." dedi.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.