TÜRKİYE'NİN 1.600'ÜNCÜ KÖY YAŞAM MERKEZİ, DEVREK MEKEKLER KÖYÜNDE TÖRENLE HİZMETE AÇILDI  
TÜRKİYE'NİN 1.600'ÜNCÜ KÖY YAŞAM MERKEZİ, DEVREK MEKEKLER KÖYÜNDE TÖRENLE HİZMETE AÇILDI

TÜRKİYE'NİN 1.600'ÜNCÜ KÖY YAŞAM MERKEZİ, DEVREK MEKEKLER KÖYÜNDE TÖRENLE HİZMETE AÇILDI

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Zonguldak'ın Devrek ilçesinde Mekekler köyü köy yaşam merkezinin açılışını gerçekleştirdi.

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, köy yaşam merkezinin açılışında yaptığı konuşmada 16 yılını geçirdiği kentte bulunmaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirterek Bakanlık olarak sadece eğitim çağ nüfusuna değil, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü aracılığıyla her yaştan yetişkine de eğitim imkânı sağladıklarını söyledi. 
 
Bakan Özer, Türkiye'nin 81 ili ve 922 ilçesinde her ay 1 milyon vatandaşa ulaşıp 3 milyon kurstan istediklerine erişebilmeleri için çaba sarf ettiklerini ifade ederek "Koymuş olduğumuz hedefi çok hızlı bir şekilde aştık. Sekiz ay sonrasında 8,3 milyon vatandaşımıza ulaşmış bulunmaktan büyük mutluluk duyuyorum ve bu vatandaşlarımızın yüzde 70'i kadınlarımız. Bine yakın halk eğitimi merkezi, kadınlarımızın iş gücü piyasasında çok daha dirayetli ve güçlü olmaları için ve vatandaşımızın hayat boyu öğrenenler olarak sürekli yanlarında olmak için büyük katkı veriyorlar. İnşallah bu katkıları sürekli artırarak tüm nüfusumuzun sürekli eğitimle buluştuğu bir yüzeyi oluşturabilme imkânımız olacak." ifadelerini kullandı. 
 
Bakanlık olarak eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirmek için son 1 yılda okul öncesinden mesleki eğitime, öğretmenlerin mesleki gelişiminden okulların imkân farklılıklarının azaltılmasına kadar çok sayıda projeyi hayata geçirdiklerini kaydeden Bakan Özer, bu projeler arasında köy yaşam merkezlerinin ayrı bir yere sahip olduğunu vurguladı. 
 
"Köy okullarımızı yeni bir konseptte hizmete sunalım istedik"
Son 30-40 yıl içinde köylerden ilçelere, ilçelerden şehirlere, şehirlerden metropollere göçler yaşandığını, tarım ve hayvancılığın enerji kadar kritik bir sektör olmaya başladığını dile getiren Özer, şunları söyledi:
 
"İstedik ki uzun yıllardan beri öğrenci olmadığı için kapalı kalan köy okullarımızı yeni bir konseptte köy yaşam merkezi olarak insanlarımızın hizmetine sunalım. Burada üç yaklaşım geliştirmeye çalıştık. Birincisi, öğrenci sayısına bakmaksızın mevcut köy okullarının eğitim öğretime katılabilmesiyle ilgili mevzuatta her türlü engeli kaldırdık. Millî Eğitim Bakanlığı olarak artık öğrenci sayısına bakılmaksızın tüm köylerde ilkokul hizmeti verebileceğiz."
 
"Köy okullarının 1.600'üncüsünü açmış bulunuyoruz"
"İkinci açılımımız, köy anaokulları" diyen Özer, köydeki anaokullarının açılması için 10 öğrenci sayısı kriterinin 5'e düşürüldüğünü belirterek sadece bu değişiklik sayesinde 1.800 köyde 20 bin öğrencinin okula erişiminin sağlandığını kaydetti. Özer, üçüncü bir hamle daha yapmak istediklerini ifade ederek "Sadece köy yaşam merkezleri, köy okulu, ilkokulu veya anaokulu olarak hizmet etmesin. Aynı zamanda yetişkinler için de halk eğitim merkezi olarak hizmet versin istedik." dedi. 
 
Tüm köylerde yaşayan yetişkin insanların, özellikle tarım ve hayvancılıkla ilgili kursları almalarına imkân sağlayacak bir mekanizma kurmak istediklerini dile getiren Özer, "Sayın Cumhurbaşkanımız da açıkladı; 12 Eylül itibarıyla eğitim öğretim başladığı zaman 1.500 köy yaşam merkezini, köy okulunu aktif hâle getirmek hedefimizdi. Bugün, tüm Türkiye'de açılan köy okullarının 1.600'üncüsünü açmış bulunuyoruz. Bugünkü törenimizle Sayın Cumhurbaşkanımızın koymuş olduğu hedefi 100 ilave köy okuluyla aşmış bulunuyoruz. Hedefimiz yılın sonuna kadar tüm köy okullarını hızlı bir şekilde elden geçirip aktif hâle getirerek hizmete sunmak. Bu, gerçekten o kadar orijinal bir proje ki ilk kez bir lokasyonda, bir bölgede yetişkinle onun kendi çocuğu, torunu, aynı eğitim çatısı altında bir araya gelmiş olacak." diye konuştu.
 
Özer, konuşmasına şöyle devam etti: "Şimdi Mekekler köyündeki vatandaşlarımız artık halk eğitim kurslarından yararlanmak için Devrek İlçesi merkezine veya Zonguldak'a gitmek zorunda kalmayacaklar. İstedikleri her kursu burada vatandaşlarımızın hizmetine sunmuş olacağız. Böylece yılın sonuna kadar 12 milyon vatandaşımızla buluşabilme hedefini 15-20 milyona çıkartmış olacağız." diye konuştu. 
 
Özer sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Bir sonraki aşamada Tarım ve Orman Bakanlığımızla birlikte özellikle köylerdeki kadın kooperatiflerini halk eğitimi merkezleriyle entegre etmeye çalışacağız. Kadınlarımızın üretim yaptığı süreçlerin hepsini köy yaşam merkezlerine dâhil ederek ürettikleri ürünleri satıp gelir elde etmesinin de önünü açmış olacağız. İnanıyorum ki sonrasında çok daha yeni açılımlarla köy yaşam merkezleri bulundukları havzalarda, bulundukları bölgelerde sürekli yanan bir meşale olarak çevresini aydınlatmaya devam edecek. Bu arada usta öğreticilerimizle ilgili çok iyi bir iyileşmeyi hayata geçirdik. Sayın Cumhurbaşkanımız daha önce açıklamıştı. Burada tekrar etmekte fayda var: Usta öğreticilerimiz, yaklaşık 4 bin 500 TL civarında bir ücret alıyorlardı, yüzde 70 iyileşmeyle usta öğreticilerimizin ücretleri de 7 bin 500 TL'ye çıkarılmış oldu. İnşallah, yeni iyileştirmelerle usta öğreticilerimizi de sürekli destekleyerek halk eğitim merkezlerinin kapasitesinin artmasında çok daha önemli bir potansiyele sahip olacağız. Mekekler Köy Yaşam Merkezinin çocuklarımıza, yetişkinlerimize hayırlı olmasını diliyor, emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum."
 
Köy yaşam merkezinin açılışından sonra Bakan Özer ve eşi Nebahat Özer, vefat eden emekli öğretmen Dursun Ali Demircan'ın ailesine taziye ziyaretinde bulundu. Bakan Özer, daha sonra Bülent Ecevit Ünivertisetini de ziyayret ederek Rektör İsmail Hakkı Özölçer'den yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı. 

 

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.